Siegfried Vynck deelt talent met jongeren OHK

Foto: Siegfried Vynck en Soetkin Oliver bij één van de kunstwerken die nu de muren siert van het jeugdhuis. “Het is aan ieder voor zich om uit te maken wat ze er in zien. Je vindt er van alles in terug. Ik zie er wortels en kolken in terug. De wortels staan dan voor de roots die ik heb in het OHK”, aldus Siegfried.

Oostende – In 2017 onderging het OHK een grote transformatie. Enerzijds werd de werking uitgebreid met twee bovenlokale projecten rond artistieke expressie en ondernemerschap. Anderzijds werd Oostends graffiti Street art-artiest Siegfried Vynck ingeschakeld om zijn talent te delen met de leden van het jeugdhuis.

Siegfried (38) is een oud lid van het jeugdhuis. Tot tien jaar geleden was hij er bijna dagelijks te vinden met zijn band, Ostend Powers. “Ik heb in het OHK bijna mijn hele pubertijd en jeugd versleten”, lacht Siegfried. “Ik zat er vooral met mijn band. Ik kwam er op 15-jarige leeftijd binnen als skater en leerde er een totaal nieuwe wereld kennen. Ik leerde hier mijn creatieve kant ontdekken. Vroeger ging het meer om foto’s en maakten we zelf skateborden. Ik was hier eigenlijk constant aanwezig. Moest het OHK geen sluitingsuur hebben gehad ging ik er zelfs nooit weg. We zaten hier dan uren en uren in het repetitielokaal met onze band. Ostend Powers, waar ik als bassist fungeerde, bleef actief tot in 2012. Dan hebben we er een punt achter gezet. Of laat ons zeggen drie punten. Want wie weet komen we ooit nog terug. Laat ons zeggen dat het bij ons allemaal wel wat kriebelt. We hangen momenteel niet vast aan andere bands en zijn dus vrij in ons doen en laten. We hebben ondertussen allemaal een stabiel leven waardoor een reünie er misschien wel zit aan te komen. Ooit maakten we een cd die net niet werd opgepikt om verder te komen. Wie weet zijn we wel beter geworden en komt er nu wel iets… Nu, het zijn allemaal toekomstperspectieven.”

Het verhaal rond Siegfried en het OHK speelt zich af rond het delen van zijn talent met andere jongeren die graag de stap richting de kunstwereld willen zetten. Soetkin Oliver (24), verantwoordelijke van het jeugdhuis is enthousiast over de samenwerking. “Doordat Siegfried hier als jonge gast kwam kent hij het OHK door en door. Het is fantastisch om te zien hoe de OHK’ers elkaar blijvend inspireren. OHK is een broeiplaats voor jong creatief talent. Na al die jaren deelt Siegfried nu zijn talent terug met onze jongeren. De reacties zijn bijzonder positief. Je merkt wel dat de jongeren interesse hebben in het artistieke talent van Siegfried.”

“Ik mocht mijn eigen goesting doen van Soetkin. Eerst hadden we andere ideeën voor andere concepten. Last minute kwam ik af met het idee om me gewoon carte blanche te geven. Ik zie mezelf nog steeds als een product van OHK en ik dacht wel dat ik het OHK een absolute meerwaarde kon geven door iets ‘volledig van de pot gerukt’ te kunnen doen. Met wat lege muren en enkele spuitbussen kon ik mijn gang gaan. Het resultaat mag er zijn.” Het OHK heeft voor een groot stuk de verdere levensloop van Siegfried bepaald. “Ik mis nog steeds die tijd. Voor mij betekent het OHK vooral nostalgie en levenslange vriendschappen. Je hebt hier veel opgebouwd hé tijdens je jeugdjaren. Ik heb hier veel mooie herinneringen. Ik ben hier enkele jaren niet geweest. Toen ik hier voor de eerste keer opnieuw binnen wandelde had ik een dubbel gevoel. Ik heb hier gouden tijden gekend maar het jeugdhuis kende moeilijke jaren. Maar daar lijkt nu stilaan verandering in te komen.” Soetkin beaamt dit: “Het laatste jaar merken we dat er een voorzichtige stijging is wat het aantal leden betreft”, zegt ze. “Dat is zeker positief! Of jongeren nog te vinden zijn voor de jeugdhuizen? Natuurlijk! Ik denk dat ze eerder de weg niet altijd vinden. Daarom doen we er alles aan om jongeren het positieve van de jeugdhuizen te laten inzien. Net als ons project met Siegfried.”  (JRO)